Omgaan met artrose


Zou fysiotherapie kunnen helpen bij mijn artrose?

Oef. Het zit in je heup. En soms heb je het idee dat het ook in je knie begint. Je hebt er al een tijdje last van. Het begon met een paar minuutjes in de ochtend, even pijnlijk en stram bij het opstaan. Maar het wordt nu steeds erger. Je wilt het liefste dat je gewrichten minder stijf en stram voelen.

De juiste manier van bewegen vinden

We gaan op zoek naar een voor jou goed werkend beweegprogramma. Hoe dat er precies uitziet, hangt af van wat je kunt, wat je wilt doen en wat je wilt bereiken. We beginnen daarom altijd met een uitgebreid onderzoek. Je doet je verhaal, vertelt over je algehele gezondheid en de geschiedenis van de klacht. Daarnaast doen we lichamelijk onderzoek. Met deze informatie stellen we een fysiotherapeutische behandeling op.

Zo’n behandeling bestaat uit een aantal behandeldoelen. We benoemen de klachtgebieden, wat je wilt bereiken en hoe we daar uit kunnen komen. We nemen die methoden samen met je door; geef goed aan als je bepaalde trainingen liever anders zou doen, we hebben verschillende methoden tot onze beschikking. Belangrijk onderdeel in de behandeling is je houding en manier van bewegen. Je krijgt oefeningen, soms hulpmiddelen en advies over mogelijke sporten en activiteiten.

artrose Leiderdorp

Ontwikkeling van de ziekte

Er zijn drie stadia:

  1. soms wordt het bij toeval gevonden op een röntgenfoto —de slijtage is begonnen, maar je merkt er nog niets van,
  2. in het tweede stadium voel je hevig pijn, je kunt je minder goed bewegen —waarschijnlijk heeft je huisarts je doorverwezen naar de fysiotherapeut,
  3. het derde stadium gaat gepaard met ontstekingen, soms zwellingen en soms kun je al stukjes losgelaten bot voelen.

Zorgvuldige hulp rondom de operatie

Als de artrose vergevorderd is, kun je een kunstheup of -knie krijgen. We werken dan samen met jou naar de operatie toe. We werken in deze periode heel gericht aan de ontwikkeling van kracht in de spieren rondom het gewricht. Daarnaast werk je met een serie oefeningen aan je conditie en algemene gezondheid.

Je mag na de operatie een aantal bewegingen niet maken. Je richt er je huis een beetje op in door stoelen, je bed en de wc te verhogen. Het is ook een goed idee om op bepaalde plekken extra handgrepen te plaatsen, bijvoorbeeld in de douche. Je mag niet bukken, moet rustig aandoen en waarschijnlijk ook een tijdje lopen met krukken, of een stok. Je mag niets in huis doen.

We komen vrij snel na de behandeling bij je langs en beginnen dan ook direct met oefeningen. Een aantal van die oefeningen kun je zelf herhalen volgens het schema dat we je meegeven. Andere oefeningen doe je alleen onder begeleiding.

Slijtage en vaak ook vervorming van je gewrichten

Misschien kun je het soms wel horen: een krakend geluid in het pijnlijke gewricht. De pijn die je voelt, is dan ook een echte gewrichtspijn; je gewrichten slijten. Toch is er meer aan de hand dan alleen dat: in veel gevallen vervormt het bot rondom het gewricht. Er kunnen knobbels op komen die je bewegelijkheid verminderen en die voor die pijn zorgen.

Werk aan zorgvuldig herstel

We ontmoeten je graag binnenkort een keertje. We kunnen, in elk stadium van het verloop van de ziekte veel voor je betekenen. Of het nu om specifieke bewegingen gaat, of de ontwikkeling van je uithoudingsvermogen. We geven je de begeleiding en deskundige aandacht die je nodig hebt.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!